thème : international
Réagir (0)EnvoyeriCalPartager

vendredi 11 janvier 2019 à 19h30

Beyin Göçü- Vol24 : "Ekim Devrimi"

Nogozon'un 2014'den bu yana gelenekselleşmiş olan bilim söyleşilerine devam ediyoruz!

Yirmi dördüncü buluşmamızda Orhan DİLBER'in "Ekim Devrimi: 8 Mart'ta başlar 7 Kasım'da tamamlanır" başlıklı sunumunu dinleyeceğiz.
Herkesi bekliyoruz!

Yer : Nogozon, 6 rue Julien Lacroix 75020
Tarih : 11 Ocak Cuma
Saat : 19:30 Sunum/söyleşi - 21:00 Apero

" - 8 Mart'ta Başlar 7 Kasım'da Tamamlanır ;

Ekim Devrimi'ni anlamak ve anlatabilmek için evvela Rusya ile bizim kullandığımız takvim arasındaki farkın farkında olmakta yarar var. Rusya'da bizim kullandığımız Gregoryen takvimi 1918'den sonra kullanılmaya başladı. O nedenle Julius Caesar'ın takvimine göre sıralanan devrim öncesindeki tarihler bizim takvimimize uymaz. Jülyen takvimine göre onuncu ayın 25inde gerçekleşen Ekim devrimi dediğimiz olay da bizim takvimimize göre onbirinci ayın 7'sine denk gelir.

Ekim devriminin ekim değil kasım ayında olmuş olması pek ehemmiyet taşımasa da, Şubat devrimi'nin bizim bildiğimiz 8 mart gününe denk geliyor olması küçük bir ayrıntı değil belirleyici önem taşıyan bir husustur. Çar'ın devrilmesine yol açan ayaklanma kadınların başını çektiği bir 8 mart kutlamasıyla patlak vermiştir.

Lenin 8 mart 1917'den bir kaç hafta önce İsviçre'de yaptığı bir konuşmada kendi kuşağının Rusya'da bir devrimin zaferini görmesinin pek olası olmadığını, kendisini dinleyen İsviçreli gençlerin bunu görmesinin daha olası olduğunu söylemişti.

İki kere yanıldı : Hem peşpeşe iki devrimi görenler (1905'i saymazsak) aynı kuşaktan Rus devrimcileri oldu. Hem de İsviçrelilerin ufkunda bir devrim olduğunu söylemek hala çok zor.

Buna karşılık bir başka açıdan da Ekim devriminin gelişini en erkenden görenlerin başında bolşevikler geliyordu. Zira daha 1902'de «Nereden Başlamalı?» broşürünün «otokrasinin ne zaman ve hangi olayın ardından gerçekleşeceğini önceden kestiremeyiz ama sadece buna hazırlıklı olanlar beklenmedik sürprizlere yakalanmaktan kurtulabilir» diye özetlenebilecek olan son paragrafı adeta bu bilinmeyeni tasvir eder.

Mamafih bu öğüdü benimseyen bolşevikler üç yıl sonra gelen 1905 dönemecinde hazır değildi. Çarın devrilmesine varan 1917- 8 Martında da hazır değildiler.

Büyük ve silahlı bir kitle ayaklanmasının patlak verdiği 1917 Temmuzunda da onlar için vakit henüz erkendi. Ama Kasım ayına gelirken «ya şimdi ya da asla» diyebilecek kadar hazırdılar.

Ekim Devrimini anlamak ve anlatabilmek için bütün bu arka planını akılda tutarak 7 Kasım gününü mercek altına koymak şart.

Bu sunumda aynı zamanda neden koşulların büyük kısmı daha elverişli olduğu halde, takip eden yıllarda başka yerde böyle bir devrim olmadığını ve öyle bir devrim için bugün nereden nasıl başlamak gerektiği hakkındaki bakış açımı anlatacağım.

Ayaklarımızı yerden kesmemek için de mümkün mertebe halihazırdaki « Sarı Yelekliler » hareketine, Gezi ayaklanmasıyla benzerlik ve farklılıklarına işaret ederek kimi göndermeler yapmaya çalışacağım. "

* Beyin göçü etkinliklerimizde; geçici veya sürekli olarak Fransa'da bulunan araştırmacılar, doktora ve master öğrencileri, araştırmalarını herkes için anlaşılır bir dille türkçe anlatıyor ve sorularımızı cevaplıyor.

** Aranızda henüz iletişime geçemediğimiz sunum yapmaya gönüllü arkadaşlar varsa, nogoexzon.pariexs@gmail.excom adresine hangi okul ve bölümde doktora/master öğrencisi olduğunuzu belirterek, üzerine çalıştığınız ve/veya sunum yapmak istediğiniz konuyla ilgili bir yazı gönderebilirsiniz.

Beyin göçü ekibi - Nogozon

Lien : https://paris.demosphere.net/rv/66577
Source : https://fr-fr.facebook.com/events/80779275955…